Scott Dixon wint Homestead, Franchitti pakt zijn derde kampioenschap

Geplaatst
Gewijzigd 03-10-2010, 23:21
Geschreven door
Scott Dixon heeft de Cafés do Brasil Indy 300 op zijn naam geschreven, maar het verhaal van de dag is dat Dixons teamgenoot Dario Franchitti zich voor de derde keer IndyCar Series mag noemen. Franchitti eindigde als achtste, nadat Power halverwege de race de muur had geraakt en niet finishte. Danica Patrick pakte in een uitermate spectaculair gevecht met teamgenoot Tony Kanaan de tweede plaats.

Ondanks dat de race om 19:00 uur lokale tijd van start ging, was het rond dat tijdstip met 28C graden nog erg warm in het zuiden van Florida. Dit zorgde er voor dat de coureurs met meer downforce van start moesten gaan dan ze gepland hadden, waardoor sommige rijders in de beginfase grote stappen voor- of achteruit konden maken.

De Ganassi Racing coureurs werkten bij de start goed samen en behielden de eerste posities, voor Will Power en Ryan Briscoe. Power zou de derde plaats niet lang vast kunnen houden en viel met een te losse wagen terug tot de staart van de top tien.

De start van de Café do Brasil Indy 300 op HomesteadWaar er vorig jaar helemaal geen neutralisaties voor de race op Homestead nodig waren, moest de pacecar dit jaar al na 36 ronden in actie komen om een met technische problemen gestrande Mario Moraes terug te slepen. Tijdens deze neutralisatie kwam het volledige veld de pit in, waar Briscoe de Ganassi dominantie doorbrak door Dixon voor de tweede plaats te passeren en na het zwaaien van de groene vlag vol de aanval Franchitti kon openen.

In de 44ste ronde moest de pacecar opnieuw de baan op komen als gevolg van een crash van Ana Beatriz. Nadat de Braziliaanse enkele ronden eerder de muur licht had geraakt, brak er iets aan haar wagen en klapte achterwaarts in de muur.

In het middendeel van de race bleef Franchitti de coureur aan de top en wist eerst Briscoe af te houden, waarna de Schot vervolgens ook de druk van Tony Kanaan wist te weerstaan.

De wagen van Will Power wordt weggeduwdDe 134ste ronde ging de boeken in als de ronde waarin het 2010 IZOD IndyCar Series kampioenschap beslist werd toen Will Power te wijd in Bocht 4 ging en de muur schraapte. Dit verboog de rechter ophangingen van de Penske dusdanig dat het team deze meer kon repareren.

Nadat de baan weer was vrijgegeven was de druk van de schouders van Franchitti weggevallen en liet de regerend kampioen zich enkele plaatsen terugzakken, waardoor Dixon en Marco Andretti de leidende plaatsen over konden nemen. De vraag was echter of de toppers de race uit konden rijden op de brandstof die ze nog in hun tank hadden. Andretti en Franchitti maakten van een korte neutralisatie -vanwege afval op het circuit- gebruik om een extra pitstop te maken.

Dat Franchitti op veilig aankomen reed betekende niet dat het kampioenschap eenvoudig naar hem toe kwam. De met startnummer 9 rijdende coureur kwam in de 175ste ronde dichtbij de afgrond toen Milka Duno plots vlak voor zijn neus spinde en hij de bolide nog maar net kon ontwijken. De crash van Duno zou de laatste neutralisatie van de dag zijn, waardoor Dixon, Castroneves en Briscoe de zekerheid kregen dat ze de race uit konden rijden.

Na de laatste neutralisatie vocht Danica Patrick zich naar de derde plaats en opende vol het gevecht op Kanaan voor de tweede plek. Dat beide Andretti Autosport rijders teamgenoten van elkaar zijn bleek niet uit hoe heftig dit gevecht er aan toe ging; beide rijders gaven elkaar nauwelijks ruimte. Hier profiteerde Dixon van en kon een gat van enkele seconden slaan.

Na 200 ronden racen kon Dixon zonder problemen de eindstreep als eerste passeren, terwijl Patrick in de allerlaatste ronde voorbij Kanaan ging voor de tweede plaats. Franchitti had genoeg aan een achtste plaats voor het veiligstellen van het kampioenschap.