IndyCar Series Info, Analyses & Achtergronden

Door in alle drie de kwalificatiesegmenten de snelste tijd te rijden, heeft Alex Palou de pole position gepakt voor de Firestone Grand Prix of Monterey. De Chip Ganassi Racing-coureur was in een spannende Fast Six uiteindelijk zeven honderdsten van een seconde sneller dan Kyle Kirkwood op de tweede positie, gevolgd door Felix Rosenqvist en Colton Herta. Rinus VeeKay kende een moeizame kwalificatie, waarin hij de twintigste startplaats bemachtigde. Lees verder
23 Juni, 00:50
reacties: 0
Volgende Race
Laguna Seca
Laguna Seca
Vrijdag - 21 Juni
23:00 Vrije training 1
Zaterdag - 22 Juni
19:00 Vrije training 2
23:15 Kwalificatie
Zondag - 23 Juni
21:00 Warm-up
Maandag - 24 Juni
00:30 Race
Scott McLaughlin op Laguna Seca

McLaughlin in slotminuten naar de snelste vrijdagtijd op Laguna Seca

Scott McLaughlin heeft de vrijdagtraining voor de Firestone Grand Prix of Monterey met de snelste tijd afgesloten. De Team Penske-coureur reed zijn snelste ronde met nog twee minuten te gaan tijdens een kwalificatiesimulatie op de zachtere banden. Colton Herta klokte de tweede tijd van de dag, voor Alex Palou op de derde positie. Lees verder
22 Juni, 00:39
reacties: 0
Felix  Rosenqvist leidt de start op Laguna Seca

Preview op de Firestone Grand Prix of Monterey op Laguna Seca

Deze week reizen de IndyCar teams voor de derde en laatste keer dit jaar af naar Californië, waar de Firestone Grand Prix of Monterey wordt verreden op het prachtige Laguna Seca. Daarmee wordt de race dit jaar drie maanden eerder verreden dan de afgelopen jaren. Lees verder
19 Juni, 21:10
reacties: 0
Jamie Chadwick wint op Road America

Winst voor Jamie Chadwick in de Indy NXT – welke vrouwen gingen haar voor?

Jamie Chadwick won de vorige Indy NXT-race op het circuit van Road America, waarmee ze de eerste vrouwelijke rijdster in meer dan tien jaar werd die een race heeft gewonnen. Toch zijn vrouwelijke sportieve successen in de Amerikaanse ladderklassen niet uniek. Lees verder
18 Juni, 20:18
reacties: 1
De #3 Chip Ganassi Racing Cadillac

Welke IndyCar-coureurs nemen deel aan de 24 Uur van Le Mans?

Dit weekend wordt de 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans verreden. Ondanks dat de IndyCar-coureurs de afgelopen 1,5 maand geen enkel vrij weekend hebben gehad, zullen er dit jaar vijf in Frankrijk aan de start verschijnen – inclusief twee IndyCar-teams! Lees verder
15 Juni, 10:08
reacties: 0
Kwalificatie
Álex Palou, Road America
1. Á. Palou 1:07.147
2. K. Kirkwood 1:07.220
3. F. Rosenqvist 1:07.292
4. C. Herta 1:07.297
5. A. Rossi 1:07.359
Volledige uitslag
IndyCar Series stand
Will Power, Laguna Seca
1. W. Power 236
2. Á. Palou 231
3. S. Dixon 225
4. P. O’Ward 184
5. K. Kirkwood 179
Volledige standen
IndyCar rookie standen
Linus Lundqvist, Barber Motorsports Park
1. L. Lundqvist 100
2. K. Simpson 81
3. T. Pourchaire 75
4. C. Rasmussen 65
5. T. Blomqvist 46
Volledige standen
Poll
Is de toevoeging van hybride componenten goed?
42% 42% Nee, alleen de huidige motoren moeten blijven
50% 50% Ja, maar pas na dit seizoen
8% 8% Ja, zo snel mogelijk!
IndyCar Series Races
Verenigde Staten
10-03
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
28-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
11-05
Verenigde Staten
09-06
Verenigde Staten
07-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Canada
21-07
Verenigde Staten
25-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
31-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
01-09
Verenigde Staten
Nashville Superspeedway
15-09

OpenWheelWorld: Van IndyCar nieuws naar IndyCar informatie, analyses & achtergronden

Josef Newgarden voorbij de fontein in Long BeachOpenWheelWorld.net is in 2005 als ChampCar.nl opgericht, waarbij het de eerste gespecialiseerde nieuwssite op gebied van de Amerikaanse autosport werd. Met de ‘hereniging’ in 2008 van de Champ Car World Series en de Indy Racing League ging de site verder als OpenWheelWorld.net.

Tot en met begin 2022 bracht de website dagelijks het laatste IndyCar nieuws, maar door een te krappe bezetting qua vrijwilligers moest de nieuwsfunctie stop worden gezet. Vanaf 2022 richt OpenWheelWorld.net zich dan ook op het bieden van analyses, achtergronden, uitslagen en per trainings- of racedag een kort verslag, in plaats van dagelijks nieuws. Wel zullen de resultaten van alle vrije trainingen, kwalificaties en races constant aan worden gevuld, terwijl ook de standen up-to-date blijven.

Uiteraard is dit ook de plaats voor uitgebreide informatie over de IndyCar Series, de kalender, de teams, coureurs én zijn alle raceresultaten sinds 1979 beschikbaar! Daarmee blijft OpenWheelWorld.net het thuis voor elke Nederlandstalige IndyCar liefhebber.

Over de IndyCar Series

In Europa ligt de focus van zowel de media en daarmee de gemiddelde autosportfan vooral op de Formule 1. Dat is jammer, want waar in de Formule 1 slechts enkele wagens kunnen winnen, kan in de Amerikaanse IndyCar Series elke wagen winnen! Met een groot veld door Dallara gebouwde bolides, komt het echt neer op de vaardigheden van de coureur en zijn engineer!

Marcus Ericsson wint de 2022 Indy 500

Meer uitdagingen op de kalender dan alleen de Indy 500

De Indy 500 is in Europa zonder twijfel de bekendste IndyCar race op de kalender. De 500-mijlsrace die elk jaar in mei op de Indianapolis Motor Speedway wordt verreden staat al sinds 1909 op de kalender. Het winnen van de Indy 500 geeft de winnaar nog steeds jaarlijks eeuwige roem. Met een prijzenpot van € 16 miljoen is dit voor de teams ook de belangrijkste race van het jaar, maar met circuits als Long Beach, Road America en Laguna Seca staan er veel meer klassiekers op de kalender.

Een echte IndyCar kampioen moet een meer veelzijdiger coureur zijn dan we in Europa gewend zijn. Met een zeventien races tellende kalender bestaande uit permanente circuits, stratencircuits, superspeedways en short ovals worden coureurs elk weekend op de proef gesteld. Dit in wagens met veel vermogen, maar relatief weinig downforce: voor de coureurs zeker geen eenvoudig te besturen bolide!

Let op: Tijdsverschil met de Verenigde Staten!

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de IndyCar kalender? Helaas wel, want Amerika heeft met Europa een tijdsverschil van zes tot negen uur. Dit betekent dat vrijwel alle races Centraal Europese Tijd in de avond worden verreden.

In 2024 starten IndyCar races vaak rond 19:00 of 21:30 uur Nederlandse tijd, maar voor races aan de Amerikaanse westkust wordt het al snel laat in de (vaak zondag-) avond. Er zijn dit jaar bovendien ook twee races die lokale tijd in de avond wordt gereden (de race op de WWT Raceway en de eerste race op de Milwaukee Mile), wat inhoudt dat deze race in Europa in de nachtelijke uren te volgen zal zijn.

IndyCar is Amerikaans, maar met een internationaal startveld

De start van de IndyCar race op de Iowa SpeedwayDe IndyCar Series is een Amerikaanse raceklasse en richt zich – afgezien van één uitstapje naar het Canadese Toronto – uitsluitend op Amerika. Het startveld is echter wel zeer internationaal: in 2024 komen maar liefst 13 verschillende nationaliteiten in de raceklasse in actie!

Voor autosportliefhebbers uit Nederland en België is uiteraard Rinus VeeKay de meest in het oog springende coureur. De Nederlander rijdt in 2024 zijn vijfde IndyCar seizoen en is al bekend met de smaak van een IndyCar overwinning.

In Europa zijn namen van ex-Formule 1 coureurs als Romain Grosjean, Marcus Ericsson en Alexander Rossi bekende namen van in IndyCar rijdende coureurs. Ondanks hun verleden krijgen ze het in de IndyCar Series echter niet cadeau, met concurrentie van in Amerika grote namen als Scott Dixon, Will Power en Josef Newgarden. Naast VeeKay behoren ook Alex Palou, Pato O’Ward en Colton Herta tot de jonge, maar erg snelle nieuwe generatie. Volop coureurs dus in om de gaten te houden!

Hoe volg je de IndyCar Series?

Naast dat je de IndyCar Series uiteraard op OpenWheelWorld.net kunt volgen voor uitslagen, standen, informatie en analyses, kun je IndyCar op tv volgen via Ziggo Sport. De Nederlandse tv-zender zendt alle kwalificaties en races live uit – soms op het voor Ziggo-klanten open kanaal, andere keren via Ziggo Sport Racing (onderdeel van het betaalde Ziggo Sport Totaal-pakket).