De laatste NTT IndyCar Series analyses, achtergronden & informatie

De start van het 2023 IndyCar seizoen komt al snel dichterbij, waarmee de vraag rijst: hoe ziet het veld er dit jaar uit? Het worden dit jaar volle grids, met in totaal 27 bevestigde fulltime wagens! Dit zijn er twee meer dan vorig jaar het geval was, al begon AJ Foyt Racing dat jaar wel met de intentie om de 26ste fulltime wagen in te zetten. We zetten het 2023 IndyCar veld op een rijtje! Lees verder
31 Januari, 21:00
reacties: 0
Volgende Race
Laguna Seca
Laguna Seca
Vrijdag - 9 September
23:30 Vrije training 1
Zaterdag - 10 September
19:15 Vrije training 2
23:05 Kwalificatie
Zondag - 11 September
18:00 Warm-up
21:30 Race
Josef Newgarden leidt het veld op de Iowa Speedway

IndyCar 2022: Wie leidde er de meeste ronden?

Net zoals bij alle andere raceklassen draait het in de IndyCar Series natuurlijk ook om de resultaten aan de finish van de race. Dit vertelt echter niet altijd het volledige verhaal van de race. Denk maar aan Josef Newgarden die tijdens de zondagrace op de Iowa Speedway 148 ronden leidde, Lees verder
20 Oktober, 20:46
reacties: 0
Will Power is de 2022 IndyCar kampioen

IndyCar 2022: Wie scoorde per type circuit de meeste punten?

Vorige week werd Will Power tot de 2022 IndyCar Series kampioen gekroond. De Team Penske-coureur had tijdens de zeventien races de meeste punten gescoord. Dit deed Power door constant te scoren, wat ook wel onderstreept wordt wanneer we per type circuit kijken wie de meest succesvolle coureur was: op geen enkele van deze lijstjes staat Power op de bovenste positie. Lees verder
18 September, 20:34
reacties: 0
Will Power leidt de start op Laguna Seca

De Firestone Grand Prix of Monterey in cijfers

Dat er tijdens het slotweekend van een kampioenstrijd historie wordt geschreven, ligt natuurlijk voor de hand. Maar echt uniek was de pole position van Will Power op zaterdag, zijn 68ste uit zijn carrière, waarmee hij Mario Andretti passeert als coureur met de meeste poles ooit. Lees verder
13 September, 21:29
reacties: 0
Álex Palou wint op Laguna Seca

Coureurs in de spotlight na de Firestone Grand Prix of Monterey

Met veel kanshebbers die zich achteraan kwalificeerden, is de kampioenstrijd tijdens de Firestone Grand Prix of Monterey nooit echt spannend geworden, maar het leverde wel enkele knappe inhaalraces op! Verrassend behaalde de als elfde gestarte Alex Palou een bijzonder ruime overwinning, terwijl Josef Newgarden van de 25ste startplaats als tweede finishte! Lees verder
12 September, 15:07
reacties: 0
Race Laguna Seca
Álex Palou car side Toronto
1. Á. Palou 2:03:31
2. J. Newgarden 2:04:01
3. W. Power 2:04:04
4. F. Rosenqvist 2:04:06
5. C. Lundgaard 2:04:21
Volledige uitslag
IndyCar Series stand
Callum Ilott car side Road America
1. A. Canapino 0
= M. Ericsson 0
= E. Carpenter 0
= Á. Palou 0
= C. Lundgaard 0
Volledige standen
IndyCar rookie standen
Jimmie Johnson car side St. Petersburg
1. M. Armstrong 0
= B. Pedersen 0
= A. Canapino 0
= S. Robb 0
Volledige standen
Poll
Wie wordt de 2022 IndyCar kampioen?
50% 50% Will Power
38% 38% Josef Newgarden
13% 13% Scott Dixon
0% 0% Marcus Ericsson
0% 0% Alex Palou
IndyCar Series Races
Verenigde Staten
Texas Motor Speedway
02-04
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
30-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
13-05
Canada
16-07
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
12-08
Verenigde Staten
03-09

OpenWheelWorld: Van IndyCar nieuws naar IndyCar informatie, analyses & achtergronden

Josef Newgarden voorbij de fontein in Long BeachOpenWheelWorld.net is in 2005 als ChampCar.nl opgericht, waarbij het de eerste gespecialiseerde nieuwssite op gebied van de Amerikaanse autosport werd. Met de ‘hereniging’ in 2008 van de Champ Car World Series en de Indy Racing League ging de site verder als OpenWheelWorld.net.

Tot en met begin 2022 bracht de website dagelijks het laatste IndyCar nieuws, maar door een te krappe bezetting qua vrijwilligers moest de nieuwsfunctie stop worden gezet. Vanaf 2022 richt OpenWheelWorld.net zich dan ook op het bieden van analyses en achtergronden, in plaats van nieuws. Wel zullen de resultaten van alle vrije trainingen, kwalificaties en races constant aan worden gevuld, terwijl ook de standen up-to-date blijven.

Uiteraard is dit ook de plaats voor uitgebreide informatie over de IndyCar Series, de kalender, de teams, coureurs én zijn alle raceresultaten sinds 1979 beschikbaar! Daarmee blijft OpenWheelWorld.net het thuis voor elke Nederlandstalige IndyCar liefhebber.

Over de IndyCar Series

In Europa ligt de focus van zowel de media en daarmee de gemiddelde autosportfan vooral op de Formule 1. Dat is jammer, want waar in de Formule 1 slechts enkele wagens kunnen winnen, kan in de Amerikaanse IndyCar Series elke wagen winnen! Met een groot veld door Dallara gebouwde bolides, komt het echt neer op de vaardigheden van de coureur en zijn engineer!

Marcus Ericsson wint de 2022 Indy 500

Meer uitdagingen op de kalender dan alleen de Indy 500

De Indy 500 is in Europa zonder twijfel de bekendste IndyCar race op de kalender. De 500-mijlsrace die elk jaar in mei op de Indianapolis Motor Speedway wordt verreden staat al sinds 1909 op de kalender. Het winnen van de Indy 500 geeft de winnaar nog steeds jaarlijks eeuwige roem. Met een prijzenpot van € 16 miljoen is dit voor de teams ook de belangrijkste race van het jaar, maar met circuits als Long Beach, Road America en Laguna Seca staan er veel meer klassiekers op de kalender.

Een echte IndyCar kampioen moet een meer veelzijdiger coureur zijn dan we in Europa gewend zijn. Met een zeventien races tellende kalender bestaande uit permanente circuits, stratencircuits, superspeedways en short ovals worden coureurs elk weekend op de proef gesteld. Dit in wagens met veel vermogen, maar relatief weinig downforce: voor de coureurs zeker geen eenvoudig te besturen bolide!

Let op: Tijdsverschil met de Verenigde Staten!

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de IndyCar kalender? Helaas wel, want Amerika heeft met Europa een tijdsverschil van zes tot negen uur. Dit betekent dat vrijwel alle races Centraal Europese Tijd in de avond of de nacht worden verreden.

Vaak starten races Nederlandse tijd rond 19:00 uur, maar voor races aan de Amerikaanse westkust wordt het al snel laat in de (vaak zondag-) avond. Races onder kunstlicht bestaan ook in de IndyCar Series, wat in Europa nachtwerk betekent. Gelukkig komt dit in 2022 slechts één keer voor.

IndyCar is Amerikaans, maar met een internationaal startveld

De start van de IndyCar race op de Iowa SpeedwayDe IndyCar Series is een Amerikaanse raceklasse en richt zich – afgezien van één uitstapje naar het Canadese Toronto – uitsluitend op Amerika. Het startveld is echter wel zeer internationaal: in 2022 komen maar liefst 16 verschillende nationaliteiten in de raceklasse in actie.

Voor autosportliefhebbers uit Nederland en België is uiteraard Rinus VeeKay de meest in het oog springende coureur. De Nederlander rijdt in 2022 zijn derde IndyCar seizoen en is al bekend met de smaak van een IndyCar overwinning.

In Europa zijn namen van ex-Formule 1 coureurs als Romain Grosjean, Marcus Ericsson, Alexander Rossi en Takuma Sato bekende namen van in IndyCar rijdende coureurs. Ondanks hun verleden krijgen ze het in de IndyCar Series echter niet cadeau, met concurrentie van in Amerika grote namen als Scott Dixon, Will Power, Josef Newgarden en Helio Castroneves. Naast VeeKay behoren ook Alex Palou, Pato O’Ward en Colton Herta tot de jonge, maar erg snelle nieuwe generatie. Volop coureurs dus in om de gaten te houden!

Hoe volg je de IndyCar Series?

Naast dat je de IndyCar Series uiteraard op OpenWheelWorld.net kunt volgen voor uitslagen, standen, informatie en analyses, kun je IndyCar op tv volgen via Ziggo Sport. De Nederlandse tv-zender zendt alle kwalificaties en races live uit – soms op het voor Ziggo-klanten open kanaal, andere keren via Ziggo Sport Racing (onderdeel van het betaalde Ziggo Sport Totaal-pakket).