IndyCar Series Info, Analyses & Achtergronden

Scott McLaughlin heeft de snelste tijd genoteerd tijdens de enige vrije training voor het dubbele raceweekend op de Iowa Speedway. De Nieuw-Zeelander reed zijn tijd met nog een halfuur op de klok tijdens een kwalificatiesimulatie en was daarmee drie honderdste van een seconde sneller dan Alex Palou, die tweede werd. Rinus VeeKay worstelde lange tijd met zijn wagen, maar klom in het laatste halfuur naar een veertiende tijd. Lees verder
13 Juli, 00:26
reacties: 0
Volgende Race
Hy Bee Homefront 250 logo
Hy-Vee Homefront 250
14 Juli, 02:05 CET
Iowa Speedway
Iowa Speedway
Vrijdag - 12 Juli
21:45 Vrije training 1
Zaterdag - 13 Juli
21:45 Kwalificatie
Zondag - 14 Juli
02:05 Race
18:30 Race 2
De start van de race op de Iowa Speedway

Preview op het dubbele raceweekend op de Iowa Speedway

Komend weekend wordt één van de belangrijkste raceweekenden van het jaar voor het IndyCar kampioenschap: er worden niet één, maar twee volledige races op de Iowa Speedway verreden, dubbele punten dus! Alex Palou heeft op Mid-Ohio een ruime voorsprong in het kampioenschap gepakt, maar deze kan dit weekend als sneeuw voor de zon verdwijnen! Lees verder
10 Juli, 22:53
reacties: 0
Álex Palou leidt de start op Mid-Ohio

De Honda Indy 200 op Mid-Ohio in cijfers

De Honda Indy 200 op de Mid-Ohio Sports Car Course was lange tijd een tamme race. Na de uitgestelde start kwam de pacecar geen enkele keer in actie, waardoor er ‘slechts’ 78 inhaalacties voor positie werden geregistreerd. Desondanks was het vooraan erg spannend tussen O’Ward en Palou, die zowel in de kwalificatie als in de race met minimale verschillen van elkaar verwijderd stonden. Lees verder
08 Juli, 20:32
reacties: 0
Pato O’Ward wint op Mid-Ohio

O'Ward verslaat Palou voor de zege op Mid-Ohio

In een spannende slotfase van de Honda Indy 200 op Mid-Ohio heeft Pato O’Ward de overwinning gepakt. De 25-jarige coureur stond de laatste vijftien ronden vol onder druk van Alex Palou, maar maakte geen fouten en werd als eerste afgevlagd. Palou kwam uiteindelijk een halve seconde tekort, terwijl Scott McLaughlin als derde over de eindstreep kwam. Lees verder
07 Juli, 21:28
reacties: 0
Alex Palou op Mid-Ohio

Alex Palou verslaat Pato O'Ward in strijd om Mid-Ohio pole

In een spannende strijd om de pole position voor de Honda Indy 200 heeft Alex Palou directe concurrent Pato O’Ward met een minimaal verschil verslagen. Palou was in de Firestone Fast 6 uiteindelijk twee duizendste van een seconde sneller dan O’Ward. Lees verder
06 Juli, 22:08
reacties: 0
Vrije training 1
Scott McLaughlin, Indianapolis small
1. S. McLaughlin 0:17.313
2. Á. Palou 0:17.346
3. P. O’Ward 0:17.477
4. D. Malukas 0:17.481
5. A. Rossi 0:17.512
Volledige uitslag
IndyCar Series stand
Alex Palou Spotters Guide
1. Á. Palou 329
2. W. Power 281
3. P. O’Ward 259
4. S. Dixon 258
5. C. Herta 249
Volledige standen
IndyCar rookie standen
Linus Lundqvist, Barber Motorsports Park
1. L. Lundqvist 128
2. C. Rasmussen 104
3. K. Simpson 97
4. T. Pourchaire 75
5. T. Blomqvist 46
Volledige standen
Poll
Is de toevoeging van hybride componenten goed?
42% 42% Nee, alleen de huidige motoren moeten blijven
50% 50% Ja, maar pas na dit seizoen
8% 8% Ja, zo snel mogelijk!
Races
Verenigde Staten
10-03
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
28-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
11-05
Verenigde Staten
09-06
Verenigde Staten
07-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Canada
21-07
Verenigde Staten
25-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
31-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
01-09
Verenigde Staten
Nashville Superspeedway
15-09

OpenWheelWorld: De meest complete Nederlandse IndyCar info

Josef Newgarden voorbij de fontein in Long BeachOpenWheelWorld.net is in 2005 als ChampCar.nl opgericht, waarbij het de eerste gespecialiseerde nieuwssite op gebied van de Amerikaanse autosport werd. Met de ‘hereniging’ in 2008 van de Champ Car World Series en de Indy Racing League ging de site verder als OpenWheelWorld.net.

Tot en met begin 2022 bracht de website dagelijks het laatste IndyCar nieuws, maar door een te krappe bezetting qua vrijwilligers moest de nieuwsfunctie stop worden gezet. Vanaf 2022 richt OpenWheelWorld.net zich dan ook op het bieden van analyses, achtergronden, uitslagen en per trainings- of racedag een kort verslag, in plaats van dagelijks nieuws. Wel zullen de resultaten van alle vrije trainingen, kwalificaties en races constant aan worden gevuld, terwijl ook de standen up-to-date blijven.

Uiteraard is dit ook de plaats voor uitgebreide informatie over de IndyCar Series, de kalender, de teams, coureurs én zijn alle raceresultaten sinds 1979 beschikbaar! Daarmee blijft OpenWheelWorld.net het thuis voor elke Nederlandstalige IndyCar liefhebber.

Over de IndyCar Series

In Europa ligt de focus van zowel de media en daarmee de gemiddelde autosportfan vooral op de Formule 1. Dat is jammer, want waar in de Formule 1 slechts enkele wagens kunnen winnen, kan in de Amerikaanse IndyCar Series elke wagen winnen! Met een groot veld door Dallara gebouwde bolides, komt het echt neer op de vaardigheden van de coureur en zijn engineer!

Marcus Ericsson wint de 2022 Indy 500

Meer uitdagingen op de kalender dan alleen de Indy 500

De Indy 500 is in Europa zonder twijfel de bekendste IndyCar race op de kalender. De 500-mijlsrace die elk jaar in mei op de Indianapolis Motor Speedway wordt verreden staat al sinds 1909 op de kalender. Het winnen van de Indy 500 geeft de winnaar nog steeds jaarlijks eeuwige roem. Met een prijzenpot van € 16 miljoen is dit voor de teams ook de belangrijkste race van het jaar, maar met circuits als Long Beach, Road America en Laguna Seca staan er veel meer klassiekers op de kalender.

Een echte IndyCar kampioen moet een meer veelzijdiger coureur zijn dan we in Europa gewend zijn. Met een zeventien races tellende kalender bestaande uit permanente circuits, stratencircuits, superspeedways en short ovals worden coureurs elk weekend op de proef gesteld. Dit in wagens met veel vermogen, maar relatief weinig downforce: voor de coureurs zeker geen eenvoudig te besturen bolide!

Let op: Tijdsverschil met de Verenigde Staten!

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de IndyCar kalender? Helaas wel, want Amerika heeft met Europa een tijdsverschil van zes tot negen uur. Dit betekent dat vrijwel alle races Centraal Europese Tijd in de avond worden verreden.

In 2024 starten IndyCar races vaak rond 19:00 of 21:30 uur Nederlandse tijd, maar voor races aan de Amerikaanse westkust wordt het al snel laat in de (vaak zondag-) avond. Er zijn dit jaar bovendien ook twee races die lokale tijd in de avond wordt gereden (de race op de WWT Raceway en de eerste race op de Milwaukee Mile), wat inhoudt dat deze race in Europa in de nachtelijke uren te volgen zal zijn.

IndyCar is Amerikaans, maar met een internationaal startveld

De start van de IndyCar race op de Iowa SpeedwayDe IndyCar Series is een Amerikaanse raceklasse en richt zich – afgezien van één uitstapje naar het Canadese Toronto – uitsluitend op Amerika. Het startveld is echter wel zeer internationaal: in 2024 komen maar liefst 13 verschillende nationaliteiten in de raceklasse in actie!

Voor autosportliefhebbers uit Nederland en België is uiteraard Rinus VeeKay de meest in het oog springende coureur. De Nederlander rijdt in 2024 zijn vijfde IndyCar seizoen en is al bekend met de smaak van een IndyCar overwinning.

In Europa zijn namen van ex-Formule 1 coureurs als Romain Grosjean, Marcus Ericsson en Alexander Rossi bekende namen van in IndyCar rijdende coureurs. Ondanks hun verleden krijgen ze het in de IndyCar Series echter niet cadeau, met concurrentie van in Amerika grote namen als Scott Dixon, Will Power en Josef Newgarden. Naast VeeKay behoren ook Alex Palou, Pato O’Ward en Colton Herta tot de jonge, maar erg snelle nieuwe generatie. Volop coureurs dus in om de gaten te houden!

Hoe volg je de IndyCar Series?

Naast dat je de IndyCar Series uiteraard op OpenWheelWorld.net kunt volgen voor uitslagen, standen, informatie en analyses, kun je IndyCar op tv volgen via Ziggo Sport. De Nederlandse tv-zender zendt alle kwalificaties en races live uit – soms op het voor Ziggo-klanten open kanaal, andere keren via Ziggo Sport Racing (onderdeel van het betaalde Ziggo Sport Totaal-pakket).