IndyCar Series Info, Analyses & Achtergronden

Scott Dixon heeft de Acura Grand Prix of Long Beach op zijn naam geschreven, nadat hij als enige een gewaagde pitstopstrategie had uitgevoerd. De Chip Ganassi Racing-coureur maakte zijn eerste pitstop al erg vroeg in de race, waarna hij zeer veel brandstof moest besparen om zijn concurrenten voor te blijven. Colton Herta werd als tweede afgevlagd, gevolgd door Alex Palou. Rinus VeeKay passeerde de eindstreep als veertiende. Lees verder
22 April, 00:32
reacties: 0
Volgende Race
Barber Motorsports Park logo
Indy Grand Prix of Alabama
28 April, 20:30 CET
Long Beach
Long Beach
Vrijdag - 19 April
23:50 Vrije training 1
Zaterdag - 20 April
17:25 Vrije training 2
20:25 Kwalificatie
Zondag - 21 April
18:00 Warm-up
21:45 Race
Felix Rosenqvist pakt de pole in Long Beach

Felix Rosenqvist verzekert zich van pole position voor de Grand Prix of Long Beach

Felix Rosenqvist heeft de beste uitgangspositie bemachtigd voor de Acura Grand Prix of Long Beach. De Zweed reed in de Firestone Fast Six een ronde die uiteindelijk vier duizendste van een seconde sneller was dan Will Power, waardoor hij zich verzekerde van de poleposition. Lees verder
20 April, 23:48
reacties: 0
Pato O’Ward, Long Beach

Pato O’Ward leidt het veld na vrijdagtraining op Long Beach

Pato O’Ward is het raceweekend in de straten van Long Beach begonnen met een snelste tijd in de eerste vrije training. De McLaren coureur was uiteindelijk een kleine tiende van een seconde sneller dan Will Power op de tweede plaats, terwijl Scott McLaughlin de dag als derde besloot. Lees verder
20 April, 01:33
reacties: 0
Groene vlag voor de start van de race in Long Beach!

Preview op de Acura Grand Prix of Long Beach

Bijna 1,5 maand na de vorige puntenrace wordt komend weekend eindelijk weer door de IndyCar coureurs om kampioenschapspunten gestreden. Op het prachtige stratencircuit van Long Beach hoopt Alex Palou sportief revanche te nemen na de stroeve start in St. Lees verder
17 April, 21:58
reacties: 0
Álex Palou wint een half miljoen op The Termal Club

Alex Palou wint de $500.000 in All Star race op The Termal Club

Op overtuigende wijze heeft Alex Palou de All Star-finale op The Thermal Club gewonnen. De Chip Ganassi Racing weerhield zich van te veel bandenslijtage in het eerste deel van de race en sloeg uiteindelijk een gat van bijna zes seconden op de als tweede gefinishte Scott McLaughlin. Lees verder
24 Maart, 20:08
reacties: 1
Race Long Beach
Scott Dixon car side GMR Grand Prix
1. S. Dixon 1:42:03
2. C. Herta 1:42:04
3. Á. Palou 1:42:04
4. J. Newgarden 1:42:07
5. M. Ericsson 1:42:07
Volledige uitslag
IndyCar Series stand
Josef Newgarden spotters guide the termal club
1. J. Newgarden 87
2. S. Dixon 75
3. C. Herta 72
4. Á. Palou 63
5. W. Power 61
Volledige standen
IndyCar rookie standen
Kyffin Simpson, St. Petersburg
1. K. Simpson 27
2. L. Lundqvist 24
3. T. Blomqvist 21
4. T. Pourchaire 19
5. C. Rasmussen 14
Volledige standen
Poll
Wie wint het 2024 IndyCar kampioenschap?
36% 36% Alex Palou
18% 18% Scott Dixon
9% 9% Josef Newgarden
0% 0% Will Power
18% 18% Scott McLaughlin
0% 0% Colton Herta
0% 0% Kyle Kirkwood
0% 0% Marcus Ericsson
18% 18% Pato O'Ward
0% 0% Alexander Rossi
IndyCar Series Races
Verenigde Staten
10-03
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
28-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
11-05
Verenigde Staten
09-06
Verenigde Staten
07-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Canada
21-07
Verenigde Staten
25-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
31-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
01-09
Verenigde Staten
Nashville Superspeedway
15-09

OpenWheelWorld: Van IndyCar nieuws naar IndyCar informatie, analyses & achtergronden

Josef Newgarden voorbij de fontein in Long BeachOpenWheelWorld.net is in 2005 als ChampCar.nl opgericht, waarbij het de eerste gespecialiseerde nieuwssite op gebied van de Amerikaanse autosport werd. Met de ‘hereniging’ in 2008 van de Champ Car World Series en de Indy Racing League ging de site verder als OpenWheelWorld.net.

Tot en met begin 2022 bracht de website dagelijks het laatste IndyCar nieuws, maar door een te krappe bezetting qua vrijwilligers moest de nieuwsfunctie stop worden gezet. Vanaf 2022 richt OpenWheelWorld.net zich dan ook op het bieden van analyses, achtergronden, uitslagen en per trainings- of racedag een kort verslag, in plaats van dagelijks nieuws. Wel zullen de resultaten van alle vrije trainingen, kwalificaties en races constant aan worden gevuld, terwijl ook de standen up-to-date blijven.

Uiteraard is dit ook de plaats voor uitgebreide informatie over de IndyCar Series, de kalender, de teams, coureurs én zijn alle raceresultaten sinds 1979 beschikbaar! Daarmee blijft OpenWheelWorld.net het thuis voor elke Nederlandstalige IndyCar liefhebber.

Over de IndyCar Series

In Europa ligt de focus van zowel de media en daarmee de gemiddelde autosportfan vooral op de Formule 1. Dat is jammer, want waar in de Formule 1 slechts enkele wagens kunnen winnen, kan in de Amerikaanse IndyCar Series elke wagen winnen! Met een groot veld door Dallara gebouwde bolides, komt het echt neer op de vaardigheden van de coureur en zijn engineer!

Marcus Ericsson wint de 2022 Indy 500

Meer uitdagingen op de kalender dan alleen de Indy 500

De Indy 500 is in Europa zonder twijfel de bekendste IndyCar race op de kalender. De 500-mijlsrace die elk jaar in mei op de Indianapolis Motor Speedway wordt verreden staat al sinds 1909 op de kalender. Het winnen van de Indy 500 geeft de winnaar nog steeds jaarlijks eeuwige roem. Met een prijzenpot van € 16 miljoen is dit voor de teams ook de belangrijkste race van het jaar, maar met circuits als Long Beach, Road America en Laguna Seca staan er veel meer klassiekers op de kalender.

Een echte IndyCar kampioen moet een meer veelzijdiger coureur zijn dan we in Europa gewend zijn. Met een zeventien races tellende kalender bestaande uit permanente circuits, stratencircuits, superspeedways en short ovals worden coureurs elk weekend op de proef gesteld. Dit in wagens met veel vermogen, maar relatief weinig downforce: voor de coureurs zeker geen eenvoudig te besturen bolide!

Let op: Tijdsverschil met de Verenigde Staten!

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de IndyCar kalender? Helaas wel, want Amerika heeft met Europa een tijdsverschil van zes tot negen uur. Dit betekent dat vrijwel alle races Centraal Europese Tijd in de avond worden verreden.

In 2024 starten IndyCar races vaak rond 19:00 of 21:30 uur Nederlandse tijd, maar voor races aan de Amerikaanse westkust wordt het al snel laat in de (vaak zondag-) avond. Er zijn dit jaar bovendien ook twee races die lokale tijd in de avond wordt gereden (de race op de WWT Raceway en de eerste race op de Milwaukee Mile), wat inhoudt dat deze race in Europa in de nachtelijke uren te volgen zal zijn.

IndyCar is Amerikaans, maar met een internationaal startveld

De start van de IndyCar race op de Iowa SpeedwayDe IndyCar Series is een Amerikaanse raceklasse en richt zich – afgezien van één uitstapje naar het Canadese Toronto – uitsluitend op Amerika. Het startveld is echter wel zeer internationaal: in 2024 komen maar liefst 13 verschillende nationaliteiten in de raceklasse in actie!

Voor autosportliefhebbers uit Nederland en België is uiteraard Rinus VeeKay de meest in het oog springende coureur. De Nederlander rijdt in 2024 zijn vijfde IndyCar seizoen en is al bekend met de smaak van een IndyCar overwinning.

In Europa zijn namen van ex-Formule 1 coureurs als Romain Grosjean, Marcus Ericsson en Alexander Rossi bekende namen van in IndyCar rijdende coureurs. Ondanks hun verleden krijgen ze het in de IndyCar Series echter niet cadeau, met concurrentie van in Amerika grote namen als Scott Dixon, Will Power en Josef Newgarden. Naast VeeKay behoren ook Alex Palou, Pato O’Ward en Colton Herta tot de jonge, maar erg snelle nieuwe generatie. Volop coureurs dus in om de gaten te houden!

Hoe volg je de IndyCar Series?

Naast dat je de IndyCar Series uiteraard op OpenWheelWorld.net kunt volgen voor uitslagen, standen, informatie en analyses, kun je IndyCar op tv volgen via Ziggo Sport. De Nederlandse tv-zender zendt alle kwalificaties en races live uit – soms op het voor Ziggo-klanten open kanaal, andere keren via Ziggo Sport Racing (onderdeel van het betaalde Ziggo Sport Totaal-pakket).