OpenWheelWorld.net Home

Zoeken


RSS Feed


James Hinchcliffe car side Detroit Op 6 Januari 2000 raakt Indycar coureur Sam Schmidt volledig verlamt bij een enorm testongeval op Walt Disney World Speedway. Na ‘hersteld’ te zijn en zich te focussen op een nieuwe uitdaging, begint hij in 2001 met Sam Schmidt Motorsport (SSM).

Davey Hamilton rijdt de eerste vijf races voor hij zwaar gewond raakt bij een crash in Texas. Vier verschillende coureurs rijden de overige races van het seizoen. 2002 kent het team in de Indycars ook geen successen, maar datzelfde jaar wordt ook de Infinity Pro (later de Firestone Indy Lights) opgericht en uiteindelijk focust SSM zich volledig op deze serie en wordt het kampioen in 2004, 2006, 2007 en 2010. Na 2002 rijdt het team in de Indycar Series nog enkel maar de Indy 500, zonder veel succes. In 2009 en 2010 zet Schmidt een wagen in samen met Chip Ganassi Racing.

In 2011 neemt SSM FAZZT Race Team over, inclusief de sponsors en personeel, waaronder Alex Tagliani, Townsend Bell, Jay Howard en Wade Cunningham. In Las Vegas heeft het team een auto geprepareerd voor Dan Wheldon, die er helaas dodelijk in verongelukt bij een enorme massacrash. Sam Schmidt Motorsports reed in 2012 met Simon Pagenaud en dit bleek achteraf het begin van een succesvolle periode voor het team.

Simon Pagenaud wist meteen podium plekken te behalen in zijn eerste IndyCar seizoen sinds 2007 en werd vijfde in de eindstand. In 2013 zou het nog beter gaan en eindigde Pagenaud als derde in de standen met twee overwinningen. Een jaar later in 2014 kwam de Rus Mikhail Aleshin bij het team racen als teamgenoot van Simon Pagenaud en wist meteen indruk te maken door een tweede plaats te behalen in Houston, echter werd zijn seizoen overschaduwd door een harde crash tijdens een training in Fontana waardoor hij de seizoensfinale moest missen. In dit seizoen was Simon Pagenaud zelfs titelkandidaat maar na een teleurstellende seizoensfinale eindigde Pagenaud net als in 2012 op de vijfde plaats in de eindstand, met wederom twee overwinningen.

Nadat Pagenaud voor het seizoen 2015 vertrok naar Team Penske, kwamen James Hinchcliffe en James Jakes bij het team rijden. Het team begon het seizoen sterk met een overwinning voor James Hinchcliffe op het verregende NOLA Motorsports Park, James Jakes werd tijdens deze wedstrijd knap derde, wat betekende dat beide Schmidt coureurs naar het podium mochten. Echter zou Hinchcliffe op 18 mei een keiharde crash beleven tijdens de voorbereidingen op de Indianapolis 500. Hinchcliffe was in eerste instantie in levensgevaar maar door fantastisch werk van het Holmatro Safety Team zou James Hinchcliffe er weer helemaal bovenop komen, maar moest de Canadees wel de rest van het seizoen missen.

Een aantal dagen na Hinchcliffe's zware crash werd Ryan Briscoe als vervanger aangekondigd, ook Conor Daly zou Hinchcliffe vervangen, dit deed de jonge Amerikaan in Belle Isle en Toronto, de rest van het seizoen werd de wagen van "Hinch" bestuurd door Ryan Briscoe die een aantal keer in de run leek te zijn voor een overwinning, echter kwam deze er niet, een vijfde plaats in Sonoma was het beste resultaat voor de Australiër, hierdoor wist hij echter wel boven full time coureur Stefano Coletti in de standen te eindigen. Ook Mikhail Aleshin maakte in Sonoma, een jaar na zijn zware crash in Fontana, zijn rentree in de IndyCar Series en deed dit prima door de wedstrijd als tiende te eindigen.

In 2016 keerde James Hinchcliffe weer terug achter het stuur bij Schmidt en had het Canadese talent de voltijd terugkerende Mikhail Aleshin als zijn teamgenoot, Aleshin zou echter in het midden van 2017 zijn stoeltje bij het team verliezen door ondermaats presteren. Vanaf 2018 komt Robert Wickens zijn grote vriend James Hinchcliffe vergezellen bij het team van Schmidt Peterson Motorsports en word het team daarmee omgedoopt tot 'Team Canada'.


Coureurs
James Hinchcliffe driver page small #5 James Hinchcliffe
Canada
ARROW/Lucas Oil
Seizoen 9
#7 Marcus Ericsson
Zweden
ARROW/Lucas Oil
Rookie
 
Schmidt Peterson Motorsports

Sam Schmidt, Indianapolis

Teameigenaar: Sam Schmidt
Teammanager: Rob Edwards
Workshop: Indianapolis, Indiana
Debuut: 2001
Website: SSM
Bezoek OpenWheelWorld op Facebook Bezoek OpenWheelWorld op Twitter