OpenWheelWorld.net Home

Zoeken


RSS Feed


Matheus Leist car side Detroit Nadat A.J. Foyt Enterprises al een team in de NASCAR had, is het team in de jaren tachtig en begin jaren negentig ook vol actief in CART.

Nadat Tony George zich met de Indy Racing League afsplitst, is Foyt één van de weinige teams die CART ook verlaat voor de nieuwe raceklasse. Voor het team blijkt dit een goede beslissing, want in het eerste IRL seizoen wordt het team in 1996 met Scott Sharp kampioen. Een tweede kampioenschap volgt in 1998 met Kenny Brack, die met het team in 1999 ook nog de prestigieuze Indy 500 binnen weet te slepen. Als in de periode 2002-2004 de grote Champ Car teams naar de IRL komen, moet Foyt het onderspit delven en wordt het een achterhoedeteam.

Darren Manning weet hier in 2007 en 2008 verandering in te brengen met drie top vijf finishes, met in 2008 zelfs een tweede plaats op Watkins Glen. Gedurende de volgende jaren en met verschillende coureurs kan het team wederom geen potten breken. In 2012 hoopte het team weer competitief te zijn met Mike Conway in de nieuwe Dallara DW12, echter kwam het team met Conway niet verder dan een derde plaats in Toronto. Sinds 2013 is Takuma Sato actief bij het team van A.J. Foyt en wist Sato al in zijn derde race voor het team in Long Beach zijn eerste overwinning binnen te slepen, dit betekende de eerste overwinning voor A.J. Foyt Enterprises sinds 2002.

Sinds deze overwinning gaan de prestaties echter met veel ups en downs. In 2015 wist Sato eenmalig het podium te beklimmen, dit na een tweede plaats behaald in de straten van Belle Isle in Detroit. Vanaf 2018 zal het team uitkomen met debutant Matheus Leist en de zeer ervaren Tony Kanaan, wie weet is een jongeling en een rijder die barst van de ervaring nu net wat het team van A.J. Foyt nodig heeft.


Coureurs
Matheus Leist driver page small #4 Matheus Leist
Brazilie
ABC Supply
Rookie
Tony Kanaan driver page small #14 Tony Kanaan
Brazilie
ABC Supply
Seizoen 21
 
James Davison driver page small #33 James Davison
Australie
Jonathan Byrds
Seizoen 5
A.J. Foyt Enterprises

Larry Foyt

Teameigenaar: A. J. Foyt
Teammanager: Larry Foyt
Workshop: Waller, Texas
Debuut: 1979 (CART), 1996 (IndyCar)
Website: FoytRacing
Bezoek OpenWheelWorld op Facebook Bezoek OpenWheelWorld op Twitter