Alexander Rossi wint op Road America

Rossi domineert race op Road America en leidt op één ronde na de volledige race

Geplaatst
Gewijzigd 25-06-2019, 14:53
Geschreven door
Alexander Rossi heeft de REV Group Grand Prix at Road America op dominante wijze weten te winnen. Dit deed de Amerikaan door bijna de volledige wedstrijd van start tot finish te leiden, de Andretti Autosport coureur zou de race die in totaal over 55 ronden ging slechts één ronde niet leiden en de wedstrijd winnen met een voorsprong van bijna 28 seconde op Will Power die de wedstrijd als tweede over de meet kwam. Achter Rossi en Power maakte Josef Newgarden het podium compleet in een race die volledig kon worden afgewerkt zonder ook maar één neutralisatie.

De wedstrijd begon na het zwaaien van de groene vlag al meteen zeer goed voor Alexander Rossi, de Amerikaan nam in bocht één al de leiding over van polesitter Colton Herta om vervolgens in vrij korte tijd een groot gat te trekken naar de concurrentie. Naast de zeer sterke Rossi kende ook Takuma Sato een sterke start van de race, de Japanner zou zelfs even op de derde plaats rondrijden voor de Rahal Letterman Lanigan Racing coureur een aantal ronden later op zijn nummer zou worden gezet door James Hinchcliffe in bocht twee waarna de Indianapolis 500 winnaar van 2017 noodgedwongen door het gras moest en zodoende aardig ver terugviel.

Scott Dixon, Road AmericaIn tegenstelling tot Takuma Sato kende Scott Dixon een start van de wedstrijd vol tegenslagen, Dixon leek het in eerste instantie aardig goed voor elkaar te hebben na het zwaaien van de groene vlag ware het niet dat de Nieuw-Zeelander in bocht drie moest uitwijken voor de concurrentie om vervolgens omgetikt te worden door Ryan Hunter-Reay. Dixon kon zijn weg na dit incident zonder al teveel problemen vervolgen al was de Chip Ganassi Racing coureur hierdoor wel van een plaats rond de top tien gezakt naar de allerlaatste plaats in het veld.

Santino Ferrucci zou de eerste zijn die een reguliere pitstop maakte na de race in het achterveld te zijn begonnen en kwam in ronde vijf al naar binnen voor een nieuw setje banden en brandstof. Niet heel lang hierna zou Marcus Ericsson opvallen door in bocht drie bijna de muur in te crashen nadat de Arrow Schmidt-Peterson Motorsports coureur zich flink verremde, de Zweed was echter instaat zijn #7 bolide nipt uit de muur te houden en kon zijn weg zonder al teveel problemen vervolgen. Op dit moment in de race was eigenlijk al duidelijk dat er geen maat stond op Alexander Rossi, de Amerikaan domineerde de race nu al behoorlijk, alle actie op de baan gebeurde dan ook achter de Andretti Autosport coureur. Simon Pagenaud was op dit moment van de race duidelijk zeer sterk bezig, de als zestiende gestarte Fransman had zich binnen tien ronden helemaal naar voren weten te rijden tot de zevende plaats.

Colton Herta, Road AmericaColton Herta die de race vanaf pole position was gestart en vrijwel meteen na het zwaaien van de groene vlag de leiding in de wedstrijd al verloor aan Alexander Rossi zou vlak voor zijn eerste geplande pitstop nog meer terrein verliezen door kort voor zijn eerste bezoekje aan de pitstraat nog even terug te vallen van plaats twee naar plaats vier. Een aantal ronden later na de eerste serie pitstops zou Marco Andretti de eerste uitvaller worden nadat de Amerikaan zijn #98 U.S. Concrete bolide in de pits parkeerde met elektronische problemen.

In de 21e ronde van de race zou er contact zijn tussen Colton Herta en Simon Pagenaud in het gevecht om de zesde plaats. Pagenaud verdedigde zich ten opzichte van de Amerikaan maar de debutant uitkomend voor Harding-Steinbrenner Racing zou zich toch langs de kersverse Indianapolis 500 winnaar van dit jaar drukken maar deed dit niet geheel vlekkeloos met als gevolg dat de jongste IndyCar race winnaar zijn weg door het gras moest vervolgen en Simon Pagenaud ook aardig wat terrein zou verliezen doordat de wagen van de Fransman bijna was afgeslagen nadat de Team Penske coureur enorm moest afremmen na de actie van Herta. De dominante Alexander Rossi was ondertussen het gat naar Will Power en Josef Newgarden die de plaatsen twee en drie bezetten te vergroten.

Alexander Rossi zou de wedstrijd blijven domineren en ook achter Rossi op de plaatsen twee en drie zou de rangorde ongewijzigd blijven ondanks het feit dat Newgarden zijn teamgenoot Will Power nog wel een aantal keer aanviel in een poging de tweede plaats van de Australiër over te kunnen nemen. Newgarden zou er achteraf niet in slagen de tweede plaats van zijn teamgenoot over te nemen waarmee de top drie tot het zwaaien van het zwart/wit geblokt ongewijzigd zou blijven. Het gevecht om de vijfde plaats kon echter in de slotronden van deze race nog alle kanten op met Colton Herta, James Hinchcliffe, Scott Dixon en Felix Rosenqvist die om de laatste plaats binnen de top vijf streden.

Alexander Rossi viert het behalen van zijn overwinning op Road AmericaDe banden van Colton Herta leken al lange tijd hun beste tijd te hebben gehad en dit werd tegen het einde van de race alleen nog maar duidelijker, het gevolg hiervan was dat Herta een aantal keer bijna van de baan leek te geraken en dit uiteindelijk ook een keer daadwerkelijk deed. Dit had als gevolg dat niet alleen Scott Dixon voorbij de Amerikaanse debutant zou geraken maar ook Felix Rosenqvist en James Hinchcliffe van de problemen van de Harding-Steinbrenner Racing coureur konden profiteren. Dit alles gebeurde echter allemaal achter de enorm dominante Alexander Rossi die van de in totaal 55 ronde er maar liefst 54 zou leiden en zodoende zijn tweede overwinning van het seizoen wist te pakken met Will Power en Josef Newgarden die de Andretti Autosport coureur zouden vergezellen op de plaatsen twee en drie.

Het eerstvolgende NTT IndyCar Series geweld is de wedstrijd in de straten van Toronto, deze wedstrijd zal op zondag 14 juli plaatsvinden en starten om 21:30 Europese tijd. Ook Rinus VeeKay zal dit race weekend in actie komen en twee wedstrijden met de Indy Lights series rijden, deze twee wedstrijden zullen net als de NTT IndyCar Series vrije trainingen en kwalificatie live te volgen zijn met een op de V.S. ingestelde VPN via de NBC Sports Gold INDYCAR Pass. De IndyCar wedstrijd zelf zal zoals gebruikelijk live te zien zijn op één van de kanalen van Ziggo Sport en on demand terug te kijken zijn met de bovenstaande pass.

Volledige uitslag van de race op Road America


FotografieIMS
Deel op Social Media
reacties Nog géén reacties

Volgende Race
Long Beach logo
Acura Grand Prix of Long Beach
21 April, 21:45 CET
Indianapolis
Indianapolis
Woensdag - 10 April
17:00 Test sessie 1
Donderdag - 11 April
16:00 Test sessie 2
Dinsdag - 14 Mei
15:00 Vrije training 1
Woensdag - 15 Mei
18:00 Vrije training 2
Donderdag - 16 Mei
18:00 Vrije training 3
Vrijdag - 17 Mei
18:00 Vrije training 4
Zaterdag - 18 Mei
14:30 Vrije training 5
17:00 Kwalificatie
Zondag - 19 Mei
17:30 Vrije training 6
20:00 Kwalificatie 2
Maandag - 20 Mei
19:00 Vrije training 7
Vrijdag - 24 Mei
17:00 Warm-up
Zondag - 26 Mei
18:45 Race
Poll
Wie wint het 2024 IndyCar kampioenschap?
36% 36% Alex Palou
18% 18% Scott Dixon
9% 9% Josef Newgarden
0% 0% Will Power
18% 18% Scott McLaughlin
0% 0% Colton Herta
0% 0% Kyle Kirkwood
0% 0% Marcus Ericsson
18% 18% Pato O'Ward
0% 0% Alexander Rossi
IndyCar Series Races
Verenigde Staten
10-03
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
28-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
11-05
Verenigde Staten
07-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Canada
21-07
Verenigde Staten
25-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
31-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
01-09
Verenigde Staten
Nashville Superspeedway
15-09