OpenWheelWorld.net Home

Team Rahal pakt 1-2'tje in knotsgekke kwalificatie met Sato op pole in Alabama

Takuma Sato heeft voor het eerst sinds de wedstrijd op Pocono Raceway in 2017 een pole position weten te veroveren in de NTT IndyCar Series, Sato deed dit door in de slotminuut van de Firestone Fast Six een tiende sneller te zijn dan teamgenoot Graham Rahal die in eerste instantie op weg leek naar de pole position op Barber Motorsports Park maar zich uiteindelijk tevreden moest stellen met de tweede plaats.

Achter het Rahal Letterman Lanigan Racing duo maakte Scott Dixon de top drie compleet in een Firestone Fast Six die voor het eerst sinds lange tijd zonder ook maar één Andretti Autosport én Team Penske coureur werd afgewerkt.

Tijdens de groepsfasen werd al duidelijk dat is weleens een kwalificatie kon gaan worden die anders dan anders zou gaan verlopen. Zo waren zowel Tony Kanaan als Matheus Leist van A.J. Foyt Racing in Group 1 toen iedereen op de zwarte (harde) banden reed in de top zes te vinden en sloot Spencer Pigot deze sessie verrassend als snelste af. De A.J. Foyt Racing coureurs zouden uiteindelijk nadat iedereen op de rode (alternatieve) banden ging rijden alsnog buiten de top zes vallen en zodoende niet doorstromen naar de Fast Twelve sessie, ook Felix Rosenqvist viel tot verbazing van velen buiten de boot.

In Group 2 was het Scott Dixon die verrassend snelle tijden reed op de harde banden, daar waar Felix Rosenqvist zijn snelste tijd die niet snel genoeg bleek om door te stromen juist op de vaak over één rondje snellere alternatieve banden reed. Dixon zou deze groepsessie uiteindelijk ook als snelste afsluiten, Simon Pagenaud en Josef Newgarden waren namens Team Penske niet snel genoeg en haalden de Fast Twelve niet. Pagenaud zal de race uiteindelijk als veertiende aanvangen, Newgarden start de wedstrijd morgen als zestiende.

Kort nadat de Fast Twelve van start was gegaan werd al gauw duidelijk dat Spencer Pigot goed op dreef was, de Amerikaan was dan ook even de snelste in deze sessie. James Hinchcliffe zou deze sessie uiteindelijk als snelste afsluiten en zeer verrassend waren het Will Power, Alexander Rossi en Colton Herta die de Fast Six niet haalde waardoor de Firestone Fast Six sessie ditmaal werd afgewerkt zonder ook maar één coureur van de teams van Roger Penske en Michael Andretti. James Hinchcliffe, Spencer Pigot, Scott Dixon, Takuma Sato, Graham Rahal en Sébastien Bourdais waren de coureurs die doorgingen naar de Firestone Fast Six.

De Fast Six sessie zou vanaf het zwaaien van de groene vlag een spannende sessie worden, Graham Rahal reed al heel snel een zeer sterke rondetijd op de harde banden en was zelfs instaat zijn al snelle rondje te verbeteren. Uiteindelijk zou de Amerikaan toch, net als de concurrentie, overstappen op de zachte band en zijn tijd nog ietsje scherper zetten. In de allerlaatste minuut was het echter Takuma Sato die nipt onder de tijd van zijn teamgenoot dook en zo de pole position voor zich opeiste met de zoon van Bobby Rahal die zich tevreden moest stellen met plek twee.

James Hinchcliffe die in eerste instantie ook een kans leek te hebben op pole position maakte een klein foutje in zijn laatste ronde bij het uitkomen van bocht negen en zag zodoende zijn laatste kans op pole position vervliegen. Achter het Team Rahal duo maakten Scott Dixon, James Hinchcliffe, Sébastien Bourdais en Spencer Pigot de top zes compleet in wat een zeer enerverende kwalificatiesessie was op Barber Motorsports Park.

De eerstvolgende NTT IndyCar Series sessie op het permanente circuit in Alabama is de warm-up, dit is de laatste trainingsessie voorafgaand aan de wedstrijd. Deze sessie zal om 18:10 Europese tijd van start gaan en met een op de V.S. ingestelde VPN live te volgen zijn met de NBC Sports Gold INDYCAR Pass.

Volledige uitslag van de kwalificatie op Barber Motorsports Park


Share |
Geplaatst 06-04-2019, 23:32
Gewijzigd 07-04-2019, 14:41
Geschreven door R. Schippers
Fotografie IMS

Copyright © 2004-2019 OpenWheelWorld.net

  Nog géén reacties

Volgende Race

Poll
Met welk cijfer beloon je de 103e Indianapolis 500?
8% 10
15% 9
35% 8
35% 7
0% 6
4% 5
0% 4
0% 3
0% 2
4% 1


Zoeken

Foto v/d weekRSS Feed


Texas Motor Speedway
Vrijdag - 7 Juni
02:00 Vrije training 1 
21:00 Vrije training 2 
Zaterdag - 8 Juni
00:45 Kwalificatie 1 
Zondag - 9 Juni
02:45 Race 

Race Texas Motor Speedway
1. J. Newgarden 1:55:08
2. A. Rossi 1:55:09
3. G. Rahal 1:55:10
4. S. Ferrucci 1:55:10
5. R. Hunter-Reay 1:55:11
Volledige uitslag

Coureurskampioenschap
1. J. Newgarden 367
2. A. Rossi 342
3. S. Pagenaud 319
4. S. Dixon 278
5. T. Sato 272
Volledige standen

Officiële sites

Bezoek OpenWheelWorld op Facebook Bezoek OpenWheelWorld op Twitter