OpenWheelWorld.net Home

Bourdais wint in St. Petersburg na incident Wickens en Rossi in laatste ronde

De wedstrijd in de straten van St. Petersburg is vrij onverwacht gewonnen door Sébastien Bourdais, dit nadat de Fransman lange tijd derde lag en profiteerde van een incident tussen Alexander Rossi en Robert Wickens die vochten om de leiding in de wedstrijd. De Fransman won de wedstrijd vlak voor Graham Rahal die keurig tweede werd na de wedstrijd als allerlaatste te zijn aangevangen. Rossi werd ondanks het incident met Wickens toch nog derde, de Canadees is zijn debuutrace door het incident met de Amerikaan als achttiende geëindigd.

De Firestone Grand Prix of St. Petersburg werd enigszins verrassend onder compleet droge omstandigheden verreden daar waar er voorafgaand aan de race meerdere malen werd gezegd dat er kans was op regen tijdens de wedstrijd. De race begon meteen met chaos, Ryan Hunter-Reay moest na de start direct naar binnen voor een pitstop om zijn ECU te vervangen, Will Power ging in bocht twee al in de rondte nadat hij twee dik reed met pole sitter Robert Wickens.

Daarmee was het echter nog niet gedaan met de actie in de openingsronde, zo raakte Tony Kanaan en Zach Veach elkaar waarbij Kanaan in de rondte ging en ook al ging het niet vanzelf, Kanaan was instaat om zelfstandig zijn weg weer te vervolgen. Robert Wickens had inmiddels vanaf pole position een aardig gat getrokken naar de nummer twee, op dat moment Jordan King. In ronde drie moest de wedstrijd voor de eerste maal worden geneutraliseerd nadat Charlie Kimball bij het ingaan van de laatste bocht rechtdoor was geschoten, Simon Pagenaud was voorafgaand aan deze caution na een teleurstellende kwalificatie keurig de top tien binnen gereden.

Na de herstart pakte Jordan King de leiding over van Robert Wickens en trok een gaatje. Al gauw na het zwaaien van de groene vlag was het weer raak met een incident, Spencer Pigot en Graham Rahal raakte elkaar bij het ingaan van bocht één nadat Rahal veel te laat remde. De tweede neutralisatie werd een feit nadat Pigot door dit incident zijn motor af had laten slaan. Vlak na het zwaaien van de groene vlag herpakte Wickens de leiding van King en ging Alexander Rossi het gevecht aan met de Engelse debutant uitkomend voor Ed Carpenter Racing.

Matheus Leist welke tot aan dit moment vrijwel de gehele race in de top drie rondreed werd geteisterd door een versnellingsbak probleem en moest daardoor de pits opzoeken. Een aantal ronden later kon de Braziliaan zijn weg weer vervolgen al zou de race daarna voor Leist niet lang meer duren aangezien de A.J. Foyt Racing coureur zijn wagen in de muur zou parkeren. Alexander Rossi had inmiddels de tweede plaats overgenomen en was aan het inlopen op Robert Wickens.

Na de neutralisatie door de crash van Leist, kon de wedstrijd in ronde 34 weer worden hervat en was het Jordan King die enorm ver terugviel nadat de Engelsman lichtelijk de muur had geraakt bij het uitkomen van bocht twee en zodoende leed aan een leeglopende achterband. Sébastien Bourdais die op dat moment nog in het achterveld rondreed was ook al een keer binnen geweest vanwege een leeglopende band. Niet lang na het zwaaien van de groene vlag zou Scott Dixon een voor hem ongebruikelijke fout maken door veel te laat te remmen en Takuma Sato aan te rijden in bocht één. Beide heren kostte dit enorm veel tijd.

Een tijdje later zou Jack Harvey een neutralisatie veroorzaken nadat de Engelsman door een lekke band de muur zou raken vlak voor de laatste bocht. Josef Newgarden had op het moment van Harvey's incident ook een lekke band opgelopen, Sébastien Bourdais was nadat hij goed naar voren was gekomen door een alternatieve strategie aardig snel terug aan het vallen en dus kwam deze neutralisatie zowel voor Newgarden als voor Bourdais als geroepen.

Na de herstart is het wederom Robert Wickens die gauw een gaatje trekt naar Alexander Rossi, Sébastien Bourdais die derde lag kon zowel Wickens als Rossi totaal niet bijhouden maar bleek toch een aardige gang in zijn wagen te hebben toen duidelijk werd dat de Fransman een aardig gaatje kon slaan na de nummer vier in de race, op dit moment Graham Rahal.

Toen duidelijk werd dat de strijd om de zege in deze race ging tussen Wickens en Rossi leek Wickens ineens een gigantisch voordeel te krijgen nadat de Amerikaan zich verremde in bocht drie tijdens het dubbelen van achterblijvers, echter zou de wedstrijd kort na het momentje van Rossi worden geneutraliseerd nadat debutant René Binder zich verremde zo'n drie bochten voor start/finish.

Niet lang na het incident van Binder kon de wedstrijd alweer worden aangevangen en trok Wickens meteen weer een gat naar Rossi, echter zou Max Chilton in bocht zes de fout ingaan en daardoor moest de wedstrijd wederom worden geneutraliseerd. Met nog twee ronden te gaan werd de wedstrijd weer hervat en was Alexander Rossi uitstekend onderweg, vervolgens zette de Andretti Autosport coureur zijn wagen naast die van Wickens waarna Rossi de achterkant verloor en Wickens de muur in kegelde.

De uitspraak 'Twee honden vechten om een been en de derde gaat ermee heen' werd in dit geval realiteit nadat Sébastien Bourdais die derde lag kon profiteren van het incident tussen Wickens en Rossi en zo, weliswaar onder een neutralisatie, de wedstrijd naar zich toe trekken. Graham Rahal eindigde achter Bourdais na een lastig weekend te hebben beleefd op een keurige tweede plaats, vlak voor Alexander Rossi die ondanks zijn incident met Wickens toch nog derde werd.

Over een maand in de nacht van 7 op 8 april word de tweede IndyCar wedstrijd van het seizoen gereden en de eerste op een oval. Dan doet de Verizon IndyCar Series de ISM Raceway in Phoenix, Arizona aan. Het race geweld in St. Petersburg is echter voorlopig nog niet voorbij, om 21:30 Nederlandse tijd zal Rinus VeeKay zijn tweede Pro Mazda race van het seizoen rijden en deze vanaf pole position aanvangen, deze wedstrijd kan live worden bekeken via de gebruikelijke livestream op RaceControl.IndyCar.com

Volledige uitslag van de race op St. Petersburg


Share |
Geplaatst 11-03-2018, 20:08
Gewijzigd 12-03-2018, 09:50
Geschreven door R. Schippers
Fotografie IMS

Copyright © 2004-2018 OpenWheelWorld.net

  Nog géén reacties

Volgende Race

Poll
Hoeveel fulltime wagens zullen er in 2019 zijn?


Zoeken

Foto v/d weekRSS Feed


Sonoma Raceway
Vrijdag - 14 September
20:00 Vrije training 1 
Zaterdag - 15 September
00:00 Vrije training 2 
20:00 Vrije training 3 
Zondag - 16 September
00:00 Kwalificatie 1 
Maandag - 17 September
00:40 Race 

Race Sonoma Raceway
1. R. Hunter-Reay 2:02:19
2. S. Dixon 2:02:21
3. W. Power 2:02:22
4. S. Pagenaud 2:02:23
5. Mo. Andretti 2:02:38
Volledige uitslag

Coureurskampioenschap

Officiële sites

Bezoek OpenWheelWorld op Facebook Bezoek OpenWheelWorld op Twitter