OpenWheelWorld.net Home

Simon Pagenaud pakt zege Sonoma; Josef Newgarden kampioen

Team Penske heeft de prijzen gepakt in de laatste race van het seizoen. De Grand Prix of Sonoma werd gewonnen door Simon Pagenaud door het brandstof sparen overboord te gooien en een extra stop te maken. De titel van het 2017 IndyCar-seizoen gaat naar naar Josef Newgarden. De Amerikaan finishte direct achter zijn teamgenoot. Zijn belangrijkste concurrent, Scott Dixon, kon in de volledig onder groen gereden race maar één van de Penske-coureurs inhalen en eindigt in de stand als derde achter Newgarden en Pagenaud.

De start van de race verliep goed voor Newgarden. Hij zette zijn pole om in de leiding met Will Power direct achter hem, terwijl Hélio Castroneves en Pagenaud zij-aan-zij vochten om de derde plaats. Die zou uiteindelijk naar de Braziliaan gaan. Takuma Sato verloor in de eerste bochten een aantal plaatsen en liep even later tegen een lekke band aan. Ook Tony Kanaan, Zachary Claman DeMelo en James Hinchcliffe kwamen niet ongeschonden uit de openingsfase.

Ondanks de kleine incidenten kwam er geen neutralisatie en dat zou ook de rest van de race zo blijven. Pagenaud kon daardoor zijn alternatieve strategie laten werken. Hij ging al vroeg naar binnen voor zijn eerste stop en gebruikte zoveel mogelijk de rode banden. Door optimaal gebruik te maken van de vrije baan reed de Fransman naar een voorsprong van 30 seconden. Die had hij ook nodig omdat hij één pitstop meer moest maken dan de rest van het veld.

Bij de laatste pitstop van Pagenaud ging het er dan ook om of hij weer voor Newgarden de baan op kon komen. Dat lukte voor de Fransman, die vervolgens goed zijn positie op koude banden verdedigde. Pagenaud kon in de laatste stint zijn leidende positie zonder al te veel moeite behouden, ondanks dat een aantal achterblijvers hem ophielden en Newgarden en Power op zijn staart zaten.

Dixon kwam pas bij de laatste pitstops voorbij aan Castroneves voor de vierde plek. Dat gaf nog even de hoop dat hij het gat naar de voorste groep kon dichten en voor vuurwerk zou kunnen zorgen mocht hij met Newgarden direct het gevecht aan kunnen gaan voor het kampioenschap. Dixon kon zijn achterstand op de groep verkleinen maar niet voldoende om voor een spannende slotfase te zorgen.

Zonder neutralisaties en met goede buffers van zijn teamgenoten besloot Newgarden in de slot van de race geen risico's meer te nemen en de tweede plaats naar huis te rijden. Meer dan voldoende om met vier overwinning en tien top vijfs zijn eerste IndyCar-kampioenschap op zijn naam te schrijven.

Volledige uitslag van de race op Sonoma Raceway


Share |
Geplaatst 18-09-2017, 02:47
Gewijzigd 18-09-2017, 12:02
Geschreven door W. de Bruijn
Fotografie IMS

Copyright © 2004-2019 OpenWheelWorld.net

  Nog géén reacties

Volgende Race
Firestone Grand Prix of Monterey
22 September, 21:15 CET

Poll
Wie wordt de 2019 IndyCar Kampioen?


Zoeken

Foto v/d weekRSS Feed


Laguna Seca
Donderdag - 19 September
18:00 Test sessie 1 
Vrijdag - 20 September
19:30 Vrije training 1 
23:10 Vrije training 2 
Zaterdag - 21 September
19:00 Vrije training 3 
22:30 Kwalificatie 1 
Zondag - 22 September
21:15 Race 

Vrije training 2
1. R. Hunter-Reay 1:09.910
2. F. Rosenqvist 1:09.930
3. C. Herta 1:09.932
4. S. Pagenaud 1:10.135
5. S. Ferrucci 1:10.207
Volledige uitslag

Coureurskampioenschap

Officiële sites

Bezoek OpenWheelWorld op Facebook Bezoek OpenWheelWorld op Twitter