Ed Carpenter leidt de start in Indianapolis

Preview op de honderdste Indianapolis 500

Geplaatst
Gewijzigd 03-03-2023, 22:20
Geschreven door
Na een jaar aan voorbereidingen en tientallen trainingsuren is het morgen zover: de honderdste Indianapolis 500! Voor de uitverkochte tribunes en miljoenen fans wereldwijd strijden 33 coureurs voor een plaats in de historieboeken en een rijk gevulde prijzenpot. Dit jaar starten er vooral nieuwe gezichten van pole position, met de meer ervaren coureurs in de achtervolging. Wie schrijft morgen zijn naam in de geschiedenisboeken?



Helio Castroneves, Indianapolis

Het circuit volgens Helio Castroneves


"Bocht 1 is erg interessant. Het lijkt alsof er nauwelijks banking is, maar als je bij de apex komt voelt de banking weer als normaal. Bocht 2 is volgas, maar niet zo snel als Bocht 1. Bocht 3 is het eenvoudigst vanwege de banking. Bocht 4 moet je snel uit"

De kanshebbers


Team Penske: Team Penske is het ware powerteam met binnen het team twee voormalige en veelvoudig winnaars (Helio Castroneves en Juan Pablo Montoya), een coureur die niet de Indy 500 wist te winnen, maar wel het kampioenschap (Will Power) en de coureur die de afgelopen drie IndyCar races won (Simon Pagenaud). Of er voor de laatstgenoemde een vierde zege op rij volgt is nog maar de vraag, Pagenaud is de grote underdog in het Penske kamp. Van Castroneves en Montoya mag je sowieso verwachten dat ze om de zege strijden, terwijl Will Power met een goede wagen eveneens de concurrentie erg zenuwachtig kan maken.
Chip Ganassi Racing: Ook Ganassi heeft twee voormalig Indy 500 winnaars (Scott Dixon en Tony Kanaan). De kwalificatie liep voor Ganassi uit op een fiasco met alle coureurs buiten de top tien, maar startposities zijn niet van belang in de 500-mijl lange race. Tony Kanaan was op carb day het snelst en ondanks dat dit in een zeer gunstige slipstream gebeurde, zegt dit meer over iemands kansen dan de kwalificatiepositie. Let ook op Charlie Kimball, die inmiddels het ovalracen wel heeft geleerd met teamgenoten als Dixon, Kanaan en eerder ook Dario Franchitti
Andretti Autosport: Honda lijkt dit jaar eindelijk een competitieve wagen/motor combinatie te hebben en daar profiteert Andretti Autosport volledig van. Met wagens op startplaatsen drie, vier en vijf was de wagen snel in de kwalificatie, maar tijdens de trainingen bleek deze het ook goed te doen in verkeer. Een zege voor Honda zou zeker loon na werken zijn.
Josef Newgarden en James Hinchcliffe: Hinchcliffe en Newgarden starten van de eerste twee startplaatsen en moeten daarmee genoemd worden, maar feit is dat de twee ‘slechts’ outsiders voor de zege zijn. Beiden wagen in kwalificatietrim bijzonder sterk, maar gebaseerd op de trainingen lijken ze niet over die snelheid te beschikken in de race. Echter kan er veel gebeuren in een race als deze.
Graham Rahal: De kwalificatie verliep dramatisch voor Graham Rahal, maar de Amerikaan staat bekend om zijn inhaalraces en lijkt over één van de meest stabiele wagens in het veld te beschikken onder raceomstandigheden. Een echte outsider voor de zege.

De Indy 500 op tv


De Indianapolis 500 wordt zondag live uitgezonden op Ziggo Sport Totaal en het voor Ziggo klanten gratis kanaal Ziggo Sport. De uitzending begint op Ziggo Sport Racing al om 17:00 uur, waarna Ziggo Sport er om 18:00 uur bijkomt. Commentaar komt van Frank Weeink en Robert Doornbos.

FotografieIMS
Deel op Social Media
reacties Nog géén reacties

Volgende Race
Barber Motorsports Park logo
Indy Grand Prix of Alabama
28 April, 20:30 CET
Long Beach
Long Beach
Vrijdag - 19 April
23:50 Vrije training 1
Zaterdag - 20 April
17:25 Vrije training 2
20:25 Kwalificatie
Zondag - 21 April
18:00 Warm-up
21:45 Race
Poll
Wie wint het 2024 IndyCar kampioenschap?
36% 36% Alex Palou
18% 18% Scott Dixon
9% 9% Josef Newgarden
0% 0% Will Power
18% 18% Scott McLaughlin
0% 0% Colton Herta
0% 0% Kyle Kirkwood
0% 0% Marcus Ericsson
18% 18% Pato O'Ward
0% 0% Alexander Rossi
IndyCar Series Races
Verenigde Staten
10-03
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
28-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
11-05
Verenigde Staten
09-06
Verenigde Staten
07-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Canada
21-07
Verenigde Staten
25-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
31-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
01-09
Verenigde Staten
Nashville Superspeedway
15-09