Ryan Hunter-Reay leidt de herstart in Fontana

Preview op de MAVTV American Real 500

Geplaatst
Gewijzigd 27-08-2014, 21:10
Geschreven door
Na zeventien races, tien verschillende winnaars, negentien coureurs die op het podium zijn gefinisht, 6.229 racekilometers en 9.766 verdiende punten wordt komend weekend in de MAVTV American Real 500 beslist wie zich de 2014 Verizon IndyCar Series kampioen mag noemen. 51 punten is het verschil tussen Will Power en Helio Castroneves, terwijl Simon Pagenaud met 81 punten achterstand ook nog een kleine kans heeft. Met 104 beschikbare punten lijkt er nog veel mogelijk, wie viert zondag zijn allereerste kampioenschap?

IndyCar en NASCAR teambaas Roger Penske stond in 1994 aan de wieg van de Auto Club Speedway, welke tot 2008 bekend stond als de California Speedway. Penske had in Fontana, CA het terrein van de Kaiser Steel Mill gekocht, waarmee Los Angeles weer een echt permanent circuit zou krijgen na het sluiten van de Ontario Speedway en de Riverside International Raceway in de jaren ’80.

4-wijd op FontanaWaar het de afgelopen twintig jaar in Amerika een trend was geworden om echte NASCAR ovals – 1,5 mijl lang en met een stijle banking – te bouwen, koos Penske er juist voor om zich meer op de openwheel racerij te richten. Als voorbeeld diende de Michigan International Speedway, een 2 mijl lange D-vormige oval met weinig banking. Nadat Kaiser de financiering van de bodemverontreiniging van het terrein had geregeld, begon in april 1995 de bouw van het circuit, welke eind 1996 succesvol af zou worden gerond. Tegenwoordig is er nog één gebouw die doet denken aan de tijd dat er op het terrein een ijzerfabriek stond: de oude watertoren van het complex staat nog steeds op het middenterrein van de oval en doet nu dienst als scorebord.

Op 10 januari 1997 was het Team Penske coureur Paul Tracy die als eerste de oval met een racewagen mocht uitproberen, waarna NASCAR in juni de eerste grote race op de baan organiseerde. In september dat jaar werd de eerste Indy Car (CART) race op de baan verreden, welke door Mark Blundell zou worden gewonnen. In 1999 kreeg het Indy Car evenement een bijzonder zwarte rand toen publiekslieveling Greg Moore tijdens de race op de snelle oval verongelukte. Indy Car zou onder CART tot en met 2002 op de oval blijven racen, terwijl IndyCar onder de IRL van 2002 tot 2005 in Fontana actief was.

Jimmy Vasser, FontanaDe Auto Club Speedway is een bijzonder snelle oval en is dan ook niet verrassend wereldrecordhouder voor verschillende snelheidsrecords. In 1997 reed Gil de Ferran tijdens de kwalificatie met een Penske-Honda de wereldwijd snelste ronde dat op een afgezet circuit is verreden met een gemiddelde snelheid van 237.977 mph (382.987 km/h). Ook de snelste race ooit werd op deze oval verreden. In 2003 werd de 400-mijl lange race in de IndyCar Series (onder IRL) slechts één maal geneutraliseerd en kwam de gemiddelde snelheid van winnaar Sam Hornish Jr. uit op 207.151 mph (333.306 km/h). In 2012 keerde de IndyCar Series terug, wat Ed Carpenter zijn eerste overwinning opleverde.

“Fontana is een fantastische oval,” legde Takuma Sato uit. “Het is zeker een hobbelige en uitdagende baan, maar dat geeft ons juist meerdere racelijnen en kun je zowel de hoge als de lage lijn nemen, afhankelijk van de balans van je wagen en conditie van je banden. Dat is erg fijn en iets wat je niet op veel banen tegenkomt zonder dat je teveel snelheid verliest. Je zult in Fontana dus veel zij-aan-zij racing en verschillende leiders zien.”

Will Power wint in FontanaKomend weekend zijn natuurlijk alle ogen gericht op Penske duo Will Power en Helio Castroneves. Alleen Will Power heeft in Fontana de smaak van de overwinning kunnen proeven, hij won de 500-mijlsrace vorig jaar. Echter staat de Australiër bekend om zijn fouten wanneer hij onder druk staat, waarvan we vorige week in Sonoma al een voorproefje kregen toen hij met een spin zijn race verziekte. Twee jaar eerder gooide de Penske rijder ook al zijn kampioenschap weg door op Fontana te crashen. Helio Castroneves zal komend weekend waarschijnlijk moeten winnen om kans te maken op het kampioenschap. Dat hij 500-mijlsraces goed kan afronden heeft de met startnummer 3 rijdende coureur al vaak op Indianapolis bewezen, maar op Fontana heeft hij het nooit goed af kunnen ronden.

Power en Castroneves kunnen niet alleen van andere teams concurrentie verwachten, maar ook hun teamgenoot Juan Pablo Montoya. De Colombiaan komt het hele seizoen al goed uit de verf op de ovals en won de vorige 500-mijler op Pocono. In Fontana zal hij er absoluut bijzitten.

Penske’s grootste concurrent zal komend weekend wel eens Ed Carpenter Racing kunnen worden. Het kleine team dat na deze race fuseert met Sarah Fisher Hartman Racing is altijd snel op de super speedways en won de race al in 2012 met Ed Carpenter zelf als coureur.

Scott Dixon, FontanaEen derde team om in de gaten te houden is Ganassi Racing, dat de afgelopen races een sterke opwaartse lijn heeft gevonden. Het team heeft alleen de tweede editie van de race weten te winnen (in 1998 met Jimmy Vasser), maar vooral Tony Kanaan is bijzonder hongerig om voor het eerst voor Chip Ganassi te zegevieren.

Als laatste mag Andretti Autosport nooit over het hoofd worden gezien, al lijken deze wagens het normaal gesproken iets minder te doen op Fontana dan op vele andere banen.

De MAVTV American Real 500 start dit jaar 1,5 uur later dan vorig jaar het geval was, waardoor deze voor een veel groter deel onder kunstlicht zal worden verreden. Voor de tijd dat de race start in Europa maakt het weinig uit: deze is nog steeds verre van ideaal. De race start in de nacht van zaterdag op zondag rond 4:20 uur Europese tijd.

Bespreek de MAVTV 500 op het gloednieuwe OpenWheelWorld.net forum!

FotografieIMS
Deel op Social Media
reacties Nog géén reacties

Volgende Race
Long Beach logo
Acura Grand Prix of Long Beach
21 April, 21:30 CET
The Termal Club
The Termal Club
Vrijdag - 22 Maart
17:00 Vrije training 1
22:00 Vrije training 2
Zaterdag - 23 Maart
17:00 Vrije training 3
21:00 Vrije training 4
Zondag - 24 Maart
01:00 Kwalificatie
01:25 Kwalificatie 2
17:30 Race
Poll
Wie wint het 2024 IndyCar kampioenschap?
36% 36% Alex Palou
18% 18% Scott Dixon
9% 9% Josef Newgarden
0% 0% Will Power
18% 18% Scott McLaughlin
0% 0% Colton Herta
0% 0% Kyle Kirkwood
0% 0% Marcus Ericsson
18% 18% Pato O'Ward
0% 0% Alexander Rossi
IndyCar Series Races
Verenigde Staten
10-03
Verenigde Staten
Barber Motorsports Park
28-04
Verenigde Staten
Indianapolis Road Course
11-05
Verenigde Staten
07-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Verenigde Staten
Iowa Speedway
14-07
Canada
21-07
Verenigde Staten
25-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
31-08
Verenigde Staten
Milwaukee Mile
01-09
Verenigde Staten
Nashville Superspeedway
15-09